MATTEİ PALETLİ KOMPRESÖRLER / BENZERSİZ VERİMLİLİK. RAKİPSİZ PERFORMANS.
Dayanıklılık ve Güvenilirlik
Mattei'nin gelişmiş paletli teknolojisi basittir: 1.800 dev/dak veya daha düşük devirle dönen iki adet beyaz metal Babbitt burçla desteklenen tek bir ofset rotorla donatılmıştır. Kanatlar/paletler rotorun içine ve dışına doğru kayarak sıkıştırma odacıklarını oluştururlar.
Aşınmaya dayanıklı MeehaniteTM prosesi, ince bir yağ tabakası üzerinde çalışan statör gövdenin ve dökme demir paletlerin aşınmasını önler. 10 yıl garantili rotor statör ünitesi son derece dayanıklı ve verimlidir. Mattei sıkıştırma elementi, herhangi bir revizyon yapmaksızın 100.000 saatten fazla hizmet ömrüne sahiptir.
Diğer taraftan, vidalı hava kompresörlerinin yapıları karmaşıktır ve tolerans ayarları bakımından hassastır. Vidalı sistemler, iki rotorun birbirini kavramasını sağlayan dış spiral profillere (vidalar) sahip iki paralel rotordan oluşurlar.
Dört adet rulmanlı yatak ile iki adet baskı yatağıyla donatılmış iki rotor, iki silindirden oluşan bir statörün içine yerleştirilmiştir. Rotorlar kayışlar ve dişliler aracılığıyla 3.000 ila 8.000 dev/dak arasında kritik minimum boşluklarla dönerler. Hava kaybını önlemek, soğutmak ve sıkıştırmak için yağ kullanılır. Bu toleranslardaki kayıplar ideal hız aralığının dışındaki verimi düşürür. Tasarımsal yatak ömrü 50.000 saat olsa da, monte edilen vida ünitesinin ana ağır bakımlar arasındaki ömrü 35.000 ila 40.000 saat arasında değişir.
Hacimsel Verim Rotor statör ünitesindeki hacimsel verim, emme tarafına doğru basınç altındaki alanda yaşanan hava kaçağından etkilenir. Emme tarafına geri dönen havayı sıkıştırmak için gereken enerji aslında bir kayıp olduğundan, bu tür kaçakları asgari seviyede tutmak çok önemlidir. İç kısımdaki kaçak ne kadar azsa hacimsel verim o kadar artar ve birim hava için gereken güç ihtiyacı azalır.
Mattei paletli statör eksenel baskı kuvvetlerine maruz kalmaz ve basıncın rotor uzunluğu boyunca dengelenmesi sayesinde yük altında dengeli kalır. Mükemmele yakın bir sızdırmazlık olması sayesinde mekanik verim yüksek kalır (yaklaşık %90). Yağ, hem mil burçlarını yağlar hem de kanatların yağlanmasını sağlar. Verim, tüm hız aralığı boyunca doğrusaldır.
Buna karşılık, vidalı kompresörlerde vida üniteleri rulmanlı yataklarla ve baskı yataklarıyla desteklenir. Genelde, bir rotor diğerini spiral profiller aracılığıyla tahrik eder. Rotorlar bazen de bir çift dış dişli tarafından tahrik edilirler. Dönüş sırasında, vidalı profiller statörün bir ucundaki emme deliğini açığa çıkarırlar, bu deliğe hava girer ve vidalar arasındaki hacmi doldurur.
Karşı uçta ise vidalar, bir boşaltma portu üzerinden basınçlı havayı boşaltırlar. Bu işlem sırasında yağ üzerinden gaz kabarcıkları ilerleyerek çıkış yoluna girer ve vidalar boyunca yaşanan fark basıncını düşürürler. Bunun sonucunda verim düşer ve hız her bir vida ünitesinin ideal tasarım aralığının altına düştükçe veya üstüne çıktıkça bu verim kaybı daha da artar